Сделать стартовой страницейДобавить в избранноеНаш e-mail
Добавить сайт : Редактировать


Интернет: Каталог сайтов, Рефераты, Рецепты, Мода, красота, стиль, товары, услуги, отдых
Игры On-line: Puzzle , Кроссворды , О, счастливчик!
Компьютеры: Обои на рабочий стол
Развлечения: Анекдоты, Фотоприколы, Поздравления, Фотомодели, Сонник, Гороскоп совместимости , Знакомства
Интернет-магазины: Женское белье, купальники, парфюмерия, косметика, мужское белье, одежда
Женское белье и одежда   Купальники 2018

 
Реферат Ілюзії і дійсність
    Теми рефератів --> Сценарії [40] --> Реферат: Ілюзії і дійсність
Реферат: Ілюзії і дійсність

    Сторінка - 1/3

Тема. Ілюзії і дійсність (на прикладі жіночих образів у творах Стендаля,          О. де Бальзака, Г.Флобера.

Мета: формувати навички аналізу художнього твору як мистецтва слова; надати оцінку зображенню теми кохання в романах “Червоне і чорне” Стендаля, “Пані Боварі” Флобера, повісті “Гобсек” Бальзака; розкрити сутність шукань та духовних орієнтирів у житті, морального вибору своєї позиції літературними героями; наводити аргументовані докази відносно поставленої проблеми, поняття про людську честь і норми моралі.

Обладнання: портрети письменників, виставка художніх творів за темою, репродукції, учнівські малюнки – портрети героїнь, плакат з написом епіграфа, аудіо запис роману на вірші І.Тургенєва “Утро туманное…”, куток у класі у вигляді “кав’ярні з прихованою кімнатою”.

Зміст уроку

І. Вступне слово вчителя  про “вічні моральні цінності у художніх творах О. де Бальзака, Стендаля, Г.Флобера, своєрідність розкриття теми кохання ВР оманах цих авторів, наголошення теми та проблеми диспуту: чому кохання Анастазі де Ресто, Емми Боварі, пані де Реналь виявилося трагічним; чи сумісні мрії і дійсність у житті героїнь, чим обумовлені їхні дії та прагнення; як втілюються творчі принципи письменника, які уроки можна здобути, перегорнувши сторінки прочитаних творів.

         ІІ. Розкриття ідеї епіграфу:

Судді сіли і розкрили книги...

Біблія

         ІІІ. Презентація “прихованої кімнати” та гостей-письменників.

         IV. Лунає мелодія романсу, з’являються “героїні” творів, які одягнені у стилі ХІХ століття, сідають в ряд.

         V. Учень перший.

         Починаємо знайомство. Героїня бальзаківської повісті “Гобсек” Анастазі де Ресто, будучи заміжньою жінкою, знайшла своє щастя, як вона вважає, з коханцем. Заради нього вона готова на все.

         VI. Інсценізація з твору.

         До столика “лихваря” Гобсека підходять Анастазі де Ресто і Максим де Трай (ролі виконують учні).

         Емма (до Гобсека):

Добродію, чи можна одержати повну вартість ось за ці діаманти, проте лишивши за собою право потім викупити їх?

Гобсек (або Дервіль):

- Можна, ласкава пані!

Гобсек розглядає довго діаманти, Анастазі де Ресто і Максим де Трай стоять біля стола Гобсека.

Учень другий.

Графиня Анастазі де Ресто молода заможня, приваблива жінка, тому не дивно, що біля неї з’являється молодий франт Максим де Трай.

Учень третій (читає уривок з твору)

“... Вона була така гарна, що я пожалів її, попри всі гріхи. Певно жорстока мука краяла їй серце, шляхетні й горді риси зсудомлював біль. Молодий франт став її злим генієм...”

“Мабуть, цей демон з ангельським обличчям, - подумав я, - панує над нею, користуючись з усіх її слабкостей: гордині, ревності, прагнення до втіх, до світської марноти”...

Учень четвертий

“... На його обличчі я прочитав усе майбутнє графині. Цей білявий красень, цей холодний бездушний картяр і сам розорить графиню, розорить її чоловіка, розорить дітей, проциндрить їхню спадщину та й у багатьох інших салонах учинить розгром страшніший ніж артилерійська батарея у ворожому полку”...

Учень п’ятий

“... Навіть чесноти цієї жінки він використовував у своїх інтересах. Він умів розчулити її до сліз, пробудити в ній великодушність, властиву жіночій статі, він зловживав її ніжністю і дорого продавав їй злочинні втіхи”.

Графиня та Максим де Трай сідають в ряд з іншими героїнями.

Вчитель.

Давайте запитаємо у самої Анастазі де Ресто, що вона відчуває, чому на її обличчі іноді з’являється жорстока мука?

Учень шостий

Ви багата жінка, у Вас є діти, Вас кохають. Чого Вам не вистачало у сімейному житті?

Учень сьомий

Чому ж Ви, так палко покохавши Максима де Трая, не залишаєте чоловіка?

Учень восьмий

Ваш коханець – ідеальна людина?

Учень дев’ятий

Як почуваєте Ви себе серед своїх дітей, чому не любите старшого сина?

Учень десятий

Що повинні відчувати діти і чоловік, знаючи про Вашу зраду їм?

         VII. Анастазі де Ресто дає відповідь (вона одна: сильна пристрасть).

         Учень одинадцятий

         Ви прагнете до красивого кохання, вважаєте себе достойною його, а як же пояснити Ваше ставлення, як порядної світської пані, людини, яка прагне до високих почуттів, ставлення до свого вмираючого чоловіка, батька Вашого найстаршого сина, людини, яка дала вам становище в світі? Чи пам’ятаєте Ви це?

         Учень дванадцятий

         (зачитує уривок з твору)

         “... Яке видовище постало перед нашими очима? У кімнаті був справжній розгром. Графиня стояла посеред розкиданого всюди одягу небіжчика, паперів, ганчір’я і розгублено дивилася на нас блискучими очима, розпатлана, з виразом розпачу на обличчі. Страшно було бачити такий хаос біля смертного ложа. Не встиг граф випустити дух, як його дружина повиламувала з письмового столу всі шухляди, порозбивала всі скриньки, порізала портфелі...

         Труп графа лежав ницьма, майже встиснутий між ліжком і стіною, зневажливо відкинутий, як один з тих конвертів, що валялися на підлозі...”

         Учень дванадцятий

         Чи дійсно Ви дбали про своїх дітей, шукаючи розписку про спадщину? Ви можете розкрити справжні мотиви Ваших вчинків?

         Графиня де Ресто.

         VIII. Мені це зробити дуже важко, після смерті чоловіка я спокутувала свої гріхи.

         Учень тринадцятий

         Так розпорядився вашою долею автор повісті, хоч Ви і не заслуговуєте на співчуття. Хочу запитати Оноре де Бальзака про його ставленні до своєї героїні.

         ІХ. О. де Бальзак (виходе до учнів)

         Я примусив свою героїню пройти через пристрасті та страждання. Я вважаю, що нещастя – найкращий вчитель. У біді людина пізнає ціну грошам, ціну людям – і чоловікам, і жінкам. Отже, моя героїня пройшла через муки кохання, через страждання. переживши падіння, ілюзорне щастя, повернула до найвищої цінності у житті для жінки – до дітей. У кінці повісті я говорю так: “Графиня живе героїчним життям, вона цілком присвятила себе дітям, дала їм чудову освіту і виховання”.

         Учень тринадцятий

         Так вирішив письменник. А у мене своя точка зору. Я по-іншому уявляю майбутнє Анастазі де Ресто. Мені здається, що вона неспроможна повернути любов дітей до себе. Вона постає для мене безсовісною істотою, бо тільки жінка, позбавлена моральних цінностей може перевертати постіль щойно померлого чоловіка у пошуках заповіту на користь дітей, аби знищити його та привласнити спадщину і далі сплачувати борги свого коханця.

         Х. Вчитель

         Образ Анастазі де Ресто викликає в читача різні почуття. Автор, змальовуючи свою героїню, представляє її нам у різних іпостасях, тому цей образ і викликає суперечливі почуття. За допомогою різноманітних засобів (а ми в цьому переконались): портретної характеристики, через побутові деталі, середовище, поєднавши риси романтичного і реалістичного стилів, О. де Бальзак створив неоднозначний, складний жіночий образ. Автор зобразив внутрішній світ Анастазі де Ресто, показав, як він розкривається в конкретних вчинках героїні, стосунках з людьми.

         Отже, героїня Бальзака на якийсь час у своєму житті забула, що без “вічних життєвих цінностей”: відданості, родинних прив’язаностей, милосердя, почуття обов’язку – щастя людини стає ілюзією.

         Наступна наша героїня розповідає нам сама, як склалося її заміжнє життя. їй слово:

         І. Емма Боварі.

         Я сиділа поруч і почула, як майже всі присутні засудили як жінку Анастазі де Ресто! А хіба жінка не має права на справжнє кохання?

         Коли я ще була маленькою дівчинкою, я виховувалася у монастирі. Дуже полюбляла перебувати у невеличкій монастирській церкві, де я поринала у світ мрій. Я читала дуже багато романів і уявляла себе великосвітською дамою з закоханим серцем, справжньою аристократкою. Коли я стала дорослою, я повернулась до батька в провінційне містечко, де вийшла заміж за місцевого лікаря. Спочатку я була задоволена своїм життям. Але життя все більш набувало сірого кольору. Одного разу я побувала в іншому світі, на балу у маркізи. Я відчула великий контраст між моїм життям і справжнім, між чоловіком Шарлем і чоловіками-аристократами, які були втіленням моїх мрій, уяв про чоловіка, вартого кохання. І тоді я задала собі запитання: “Для чого я вийшла заміж?”.


    Сторінки - 1 2 3
Інформація
Всього 4648 рефератів в 65 розділах



bigmir)net TOP 100