Сделать стартовой страницейДобавить в избранноеНаш e-mail
Добавить сайт : Редактировать


Интернет: Каталог сайтов, Рефераты, Рецепты, Мода, красота, стиль, товары, услуги, отдых
Игры On-line: Puzzle , Кроссворды , О, счастливчик!
Компьютеры: Обои на рабочий стол
Развлечения: Анекдоты, Фотоприколы, Поздравления, Фотомодели, Сонник, Гороскоп совместимости , Знакомства
Интернет-магазины: Женское белье, купальники, парфюмерия, косметика, мужское белье, одежда
Женское белье и одежда   Купальники 2018

 
Реферат Вплив алкоголю на організм людини
    Теми рефератів --> Медицина [55] --> Реферат: Вплив алкоголю на організм людини
Реферат: Вплив алкоголю на організм людини

    Сторінка - 1/1

Алкоголізм завдає великої шкоди суспільству: він руй­нує сім'ю, шкідливо позначається на вихованні дітей, ве­де до порушення трудової дисципліни, до травматизму, штовхає людей на аморальні вчинки, породжує злочин­ність.

Чому ж у нашій країні є люди, які зловживають спирт­ними напоями?

Слід зазначити, що до пияцтва схильні насамперед ті, у кого духовні запити обмежені. Такі люди не вміють ра­ціонально використати вільний від роботи час. І не дивно, що єдиним джерелом «радості» для них є випивка. Пи­яцтво — це результат поганого виховання, наслідування поганим звичкам минулого.

Алкоголь має здатність притягувати воду. Внаслідок цього клітини, з якими він вступає в сполуку, зневодню­ються й гинуть. Діючи таким чином на білок живого ор­ганізму, алкоголь викликає його згорання. Із шлунка й кишок алкоголь швидко всмоктується в кров, розноси­ться по всьому організму. Вже через кілька хвилин після вживання спиртного людина починає відчувати його дію. В організмі алкоголь окислюється, перетворюючись у шкідливі продукти — оцтову й піровиноградну кислоти, альдегіди й кетони.

В організмі людини утилізується в середньому 95 про­центів алкоголю. Решта його виводиться в незміненому ви­гляді із сечею, потом, видихуваним повітрям.

Коли людина вип'є одну-дві чарки спиртного, у неї червоніє обличчя і з'являється відчуття тепла. Тому дех­то неправильно вважає, що алкоголь має здатність зігрі­вати організм. Насправді ж під дією алкоголю розширю­ються судини шкіри, а температура тіла при цьому зни­жується на 1 — 2° С.; Одночасно проявляється дія алкоголю на центральну нервову систему: у людини знижується критичне ставлення до навколишнього середовища, з'яв­ляється благодушність, притуплюється відчуття небез­пеки.

Доведено, що найбільше страждає від алкоголю нер­вова система людини. За нормальних умов у корі великого мозку відбувають­ся два протилежні процеси — гальмування і збудження.

Учені довели, що навіть невелика кількість спиртного порушує злагоджену роботу кори великого мозку. Алко­голь посилює процес збудження і послаблює процес галь­мування. Отже, п'яна людина не може контролювати свою поведінку.

Алкоголь отруює клітини мозку, зменшує кількість кисню в них, заважає здійсненню нормального процесу обміну речовин. Діяльність кори великого мозку різко по­рушується.

Внаслідок тривалого вживання спиртних напоїв знижується здатність самокритично оцінювати свої вчинки. Людина не може збагнути глибину свого падіння, причину сімейних скандалів, невдач на роботі. Навпаки, алкоголік намагається звинуватити інших — дружину, дітей, товари­шів, але не себе. Він стає дратливим, брехливим, безжаліс­ним, схильним до сварок, аморальних вчинків. Алкоголік втрачає трудові навички, а потім розумове деградує.

У деяких осіб зловживання алкоголем призводить до психічних розладів. Найчастіше трапляються такі психіч­ні розлади, як біла гарячка, алкогольний галюциноз, алко­гольне марення ревнощів, корсаковський психоз.

Алкоголь шкідливо діє і на внутрішні органи. Так, попадаючи в шлунок, спиртні напої сприяють виділенню ве­ликої кількості шлункового соку. Але цей сік бідний на пепсин — фермент, що сприяє переварюванню їжі. В цьо­му соку багато слизу, який перешкоджає нормальному пе­реварюванню їжі. Усе це призводить до запалення слизо­вої оболонки шлунка. Тому в осіб, які зловживають спирт, ними напоями, часто буває гастрит.

Давно відомо, що в осіб, які зловживають спиртним, розвиваються тяжкі захворювання печінки. Адже печінка очищає кров від отруйних речовин, що потрапили до ор­ганізму, зокрема від алкоголю. Беручи участь у знешко­дженні спирту, печінка сама зазнає його шкідливої дії. Алкоголь викликає запальну реакцію в клітинах печінки, вони зневоднюються, зморщуються, ущільнюються і ги­нуть. Відбувається часткова заміна цих клітин щільними сполучнотканинними рубцями. Таким чином, алкогольний гепатит (запалення печінки) переходить у грізне необо­ротне захворювання, яке називається цирозом.

Алкоголь шкідливо діє і на підшлункову залозу. Відо­мо, що сік підшлункової залози багатий на ферменти, які розщеплюють білки, жири й вуглеводи. Тривале вживан­ня алкоголю спричиняється до ураження залозистих клі­тин підшлункової залози, крововиливів у її паренхіму. Процес розщеплення жирів, білків і вуглеводів порушу­ється. Такі хворі відчувають різкий опоясуючий біль, швидко худнуть.

Не залишається байдужою до отруйної дії спиртного і серцево-судинна система. Якщо невеликі дози алкоголю зумовлюють короткочасне прискорення ритму серцевої діяльності, підвищення артеріального тиску, іноді незнач­ний біль у ділянці серця і т. ін., то систематичне зловжи­вання спиртним призводить до необоротних змін у судин­ній системі й м'язі серця, до грубих дефектів судинних стінок. М'язові волокна серця під дією алкоголю перероджуються і гинуть. Вони заміщуються сполучною тканиною і жиром. Алкогольних змін зазнають і стінки судин. Такі серйозні зміни в серцево-судинній системі призводять до передчасного розвитку атеросклерозу й гіпертонічної хвороби, перебіг яких часто ускладнюється крововиливом у мозок та інфарктом міокарда.

Спиртні напої шкідливо діють на легені, нирки, ендок­ринні залози, знижують опірність організму до інфекцій. Відомо, що алкоголізм часто поєднується з туберкульозом легень.

У сім'ях, де хоча б один із подружжя хворий на алко­голізм, діти часто бувають кволими, хворобливими, розумово відсталими, схильними до різних захворювань. Ре­гулярне вживання спиртних напоїв може призвести до безплідності.

Діти алкоголіків частіше хворіють на шизофренію, бу­вають недоумкуватими, народжуються глухонімими, з тяж­кими розладами функції залоз внутрішньої секреції тощо.


    Сторінки - 1
Інформація
Всього 4648 рефератів в 65 розділах



bigmir)net TOP 100