Кавовий Львів.
Є в Україні місто, яке славиться своїм кав’ярнями і запашною кавою. Це Львів. Чому цей напій так приваблює людей різного віку, статі і статусу? Кажуть, що батьківщина кави - Каффа, провінція в Ефіопії. Власне там винайшли її властивості, спровоковані таким складником, як кофеїн. За легендою, місцеві жителі помітили, що кози, які наїлись кавових плодів, вночі не спали, а постійно рухались, бігали і стрибали. Доді Каффці попробували зерна на собі. Виявилось, що вони надають бадьорості, енергії і безсоння. І тоді їх почали використовувати, але не як напій, а загортали в тваринний жир. Особливо це ставало в пригоді під час виснажливих походів пустелею. Вже в Ємені, в першому столітті нашої ери, стали запарювати каву окропом. Цей напій став основним і навіть традиційним. Ще потім в XVI столітті, італійський лікар Просперо Альпіні дивувався і розповідав як чудо, що араби п’ють каву замість вина, що її подають при дворах і в готелях. Італійці зацікавились і вже в 1645 році в Італії відкрилась перша в Європі кав’ярня. Потім в Англії - 1652-го, під назвою “Віргонія”. До речі, вона збереглась досі: заманює гурманів і просто туристів зі всього світу. До 1715 року в Лондоні було вже понад три тисячі кав’ярень. Що цікаво, жінкам туди ходити заборонялось, оскільки це був осередок чоловічих розмов про останні новини, політику, економіку та багато іншого. Франція подарувала такий заклад французам у 1657 році. Кажуть, що люди утворювали довжелезні черги біля неї не тільки попробувати цей чудо-напій, а й щоб просто вдихнути аромат, який звідти розносився по цілій вулиці і нікого не залишав байдужим. Широко популяризував у Європі каву Юрій Кульчицький. Передягнувшись у турка (під час облоги Відня), проніс листа про допомогу. Винагородою за це було триста мішків кави. В своєму будинку він почав її продавати по крейцеру за горнятко і додавав до неї цукор. Так з’явилась “кава по-віденськи”. Найкращу каву араби звозили в порт Мокка. А вже звідти транспортували по всьому світу. Тому й вважається, що кава з Мокки - найкраща. А Бразилія - найбільший в світі виробник кави з 1964 року. При чому, виробляє величезну кількість сортів як арабіки, так і робусти. Останнім часом ще й ароматизовані. А власне у Львові відкрилась перша кав’ярня у 1829 році - “Віденська”. Хоча, за іншими даними такі заклади були вже з 1772 року, відкривались австрійцями. Сьогодні вже важко уявити це місто без кави. Традиційно і закорінено, як символ, цей напій супроводжує Львів стільки років. Там її варто попробувати.
|